Lekoviti cimet

 

fotografija dijetalnaishrana.com

 

Cimet je kao začin poznat još iz davnina. Koristio se još u vreme starih Egipćana. Oni su ga dodavali raznim napitcima.
Danas se cimetom trguje u celom svetu. Najkvalitetniji cimet je iz Šri Lanke, a uzgaja se i u Egiptu, Brazilu, Kini, Indoneziji, Vijetnamu, Cejlonu itd.
Cimet se može naći u prodaji u dva oblika i to u obliku štapića i u obliku praha. Štapići cimeta se mogu duže vremena čuvati, ali cimet u prahu ima intenzivniji miris.
Inače cimet se upotrebljava u raznim specijalitetima. Koristi se recimo u piti od jabuka ili piti od bundeve. Cimet se dodaje i u kafu i druge napitke da bi poboljšao aromu. Meksikanci dodaju malo cimeta u pasulj. I u jela sa karijem može se dodati cimet.
Osim što se upotrebljava kao začin, cimet ima i lekovita svojstva:
-stimuliše cirkulaciju
-smanjuje menstrualne tegobe
-ima antibakterijska svojstva
-cimet ima blagotvorno dejstvo na probavu
-daje podršku organizmu da se zagreje pri prehladi i gripu
-pomaže kod urinarnih infekcija

Cimet se na drugim jezicima kaže:
Engleski – Cinnamon
Francuski – Cannelle
Nemački  – Zimt
Grčki – Κανέλα Κεϋλάνης Kanela

About these ads
Овај унос је објављен под Začini. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Lekoviti cimet

  1. BILJANA LAZAROVSKA каже:

    DALI KENALA POMAZE ZA SERCER U KRVI, DA BI GA SMANJIO I DOSO NA NORMALNO NIVO?SADA JE 12.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s