Žuti lokvanj Nuphar lutea L

Rasprostranjen je po toplom i umerenom pojasu čitave severne Zemljine polulopte. Nalazi se u SAD, Africi, Aziji i Evropi.

Opis biljke
Žuti lokvanj je  višegodišnja slatkovodna  biljka zakorijenjena u muljevitom dnu razgranatim, debelim rizomom prečnika do 8 cm. Prave stabljike nema. Biljka ima dva tipa listova, podvodno (tanko i prozračno) i plivajuće, površinsko. Listovi slični izduženim srcima izrastaju direktno iz korena. Kožasti površinski listovi dugi su do 30 cm, zeleni do gotovo tamnosmeđi. Listovi rastu na peteljkama dugim i do 4 m. Cvetovi su dvopolni, pojedinačni i krupni, prečnika do 6 cm, izbočenih cvetišta s kružno raspoređenim cvetnim delovima. Izrazito su žuti, krupni i mirišljavi.  Plod je krupan dužine 3–4 cm, višesemenski.

Stanište
Raste u slatkovodnim barama i jezerima, ali i u mirnim potocima, veoma sporog toka.  Stanište mu je u polusenci. Žuti lokvanj je strogo zaštićen u flori Srbije.

Sastav
Kompleks biološki aktivnih supstanci izolovanih iz rizoma žutog lokvanja  sastoji se od 14 komponenti. Šest od njih pripadaju alkaloidima. Njihov doprinos u ukupnoj masi supstance je 41,97%. U svim delovima biljke ima alkaloida, heterozoida, tanina, skroba, smole i dr. U rizomu  je konentracija alkaloida  2,7% (preračunato na na apsolutno suvu masu biljke). Jedna količina  tih  biološki aktivnih supstanci se izlučuje u vodenu sredinu; utiču na rast određenih algi i bakterija u vodi.

Lekovitost
Žuti lokvanj se koristi kao antidijaroik, anahrodiziak,  u ginekologiji za lečenje akutnih i hroničnih trihomonalnih infekcija i kao kontraceptivno sredstvo. U narodnoj medicini se koristio i cvet ove biljke. Čaj, tinkture ili ekstrakt ovih biljaka su se upotrebljavali protiv nesanice, nervoze. Alkaloidi u saradnji sa drugim egzogenim metabolitima su sposobni da inhibiraju razvoj Cianobacteria i drugih predstavnika Procariota.

Narodni nazivi
Žuti lopoč, žuti plutnjak.

UpozorenjePre upotrebe lekovitih biljaka, a time i žutog lokvanja, obavezno treba tražiti  savete od stručnjaka i lekara i strogo ih se pridržavati!

Reference

1. O. V. Balanda and V. A. Medved’, Alkaloids of Nuphar lutea (L.) Smith. and their Influence on the Vital Activity of Cyanobacteria and Algae, Hydrobiological Journal ‘2004, volume 40, issue 6

Овај унос је објављен под Lekovite biljke. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Žuti lokvanj Nuphar lutea L

  1. Повратни пинг: БИОДИВЕРЗИТЕТ ОПШТИНЕ ПАНЧЕВО | agroekonomija

  2. Повратни пинг: БИОДИВЕРЗИТЕТ – ОПШТИНA ПАНЧЕВО | agroekonomija

Постави коментар