Vlasac Allium schoenoprasum L.

 

luk

Vlasac Allium Schoenoprasum L.

 

Vlasac je najmanji predstavnik iz roda Allium. Tu još spadaju beli luk, crveni luk, praziluk itd. Vlasac se kao začin najčešće koristi u svežem stanju, smrznutom, ali i sušen. Hrani daje svežinu i ima laganiji ukus od belog i crvenog luka.

Upotreba
Priprema se pranjem i sitnim seckanjem listova, a zatim se dodaje hrani. Listovi se beru od proleća do jeseni, ali tako da delovi ostaju i iz njih izrastaju novi listovi. To je divlja biljka. Najčešće se koristi kao začin u francuskoj kuhinji. Vlasac ide odlično uz razne salate  i prelive. Jako dobro ide uz paste (makarone i špagete).

Poreklo
Poreklom je iz Azije.
Vlasac raste samoniklo u Evropi, Srednjoj Aziji i Severnoj Americi.

Istorijat
Kao začin poznat je od davnina. Pronadjeni su stari kineski zapisi o njegovoj upotrebi pre 3000 godina. U Evropu ga je iz Kine preneo Marko Polo. Verovalo se da se pomoću vlasca može ublažiti suvi kašalj i opekotine. Postojala su i verovanja da se kačenjem suvih vezica vlasca teraju zli duhovi i bolesti.

Karakteristike
Vlasac naraste do 50 cm u visinu. Koren je lukovica. To je otporna biljka. Listovi su cevasti, uski i dugački izdanci, zelenkasto sive boje. Negde u periodu izmedju meseca maja i avgusta na vrhovima izrastaju ljubičasti cvetovi. Vlasac je dobio ime po tankim i duguljastim  listovima, koji liče na vlasi kose.
Vlasac može da se uzgaja u saksiji, na terasi ili na prozoru. Na taj način možete ga imati, kao začin u ishrani tokom cele godine.
To je pitomi vlasac, koji se malo razlikuje od divljeg. Pitomi vlasac
može da vam bude i ukrasna biljka, a ujedno i začin. Vlasac je dostupan kao začin u prodaji i može da se nadje u marketima u Srbiji.

Овај унос је објављен под Začini. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Vlasac Allium schoenoprasum L.

  1. Повратни пинг: Zeljasta biljka Sremuš Allium ursinum L | Lekovite biljke i začini

  2. Повратни пинг: СИРЕВИ СА ДОДАЦИМА | agroekonomija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s