Začin anis

Istorijat
Anis potiče sa Bliskog istoka i ostrva u Mediteranu. Jedan je od najstarijih začina, jer se koristio u Egiptu još pre 3500 godina. U antičko doba anis se koristio u Grčkoj za aromatizaciju vina. Rimljani su preneli anis u Toskanu.

Upotreba
Anis se koristi u kulinarstvu kao začin u raznim jelima. Upotrebljava se za začinjavanje zimnice, jela od mesa, ribe i povrća. Koristi se i u industriji, za žestoka pića, kao što su ouzo, pastis, raki, apsint, sambuka.

Biljka
Anis je jednogodišnja biljka visine do 1 m. Cvetovi su bele boje i formiraju cvast. Stabljika je šuplja. Plod je jajastog oblika, svetlozelene bolje.

Pogledaj još i lekovita svojstva anisa, hemijski sastav i narodne nazive.

Advertisements
Овај унос је објављен под Začini. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s