Cvekla Beta vulgaris ssp. esculenta L

Cvekla je pripitomljena na obali Mediterana odakle se kasnije proširila na Vaviloniju u 8. veku pre nove ere i na Daleki istok, u Kini. Ostaci cvekle su iskopani u Trećoj dinastiji Sakari u  Egiptu i četiri ugljenisana rizoma pronađena su u neolitu u Holandiji, ali je teško odrediti da li su pripitomljene ili divlje forme.

Opis biljke
Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korena, crvene boje i tamnozelenog lišća. Lisne drške su crvene. Prijatnog je ukusa.

Stanište
Uzgaja se u povrtnjacima.

Sastav
Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Male je hranljive vrednosti, (40-45  kcal). Sadrži: 88% vode, 1,7 % belančevina, 9,5% ugljenih hidrata, 0,1% masti i 0,9% celuloze, 345 mg/100g kalcijuma, 62 mg/100g  natrijuma, 35 mg/100g  kalijuma, 0,8 mg/100g  gvožđa, 44 mg/100g  fosfora i druge mineralne materije, vitamin B1 (0,02 mg/100g) B2 (0,05 mg/100g), vitamina C (10 mg/100g )  i PP (0,04 mg/100g), karotina (11,4 μg/200g) i nijacina.

Lekovitost
Ova lekovita biljka je kao lek poznata već 2000 godina. Lekoviti deo biljke je podzemni deo. Prirodni je antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant, laksativ. Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava starenje organizma. Cvekla uspešno reguliše krvni pritisak. Seme cvekle koristi se za terapijsko lečenje tumora genitalija i creva.

Upotreba
Koristi se čitava biljka. Mogućnosti njene primene u kulinarstvu su mnogostruke i to ne samo njenog podzemnog  dela  već  i  lišća.  Lišće  se  može  koristiti u kulinarstvu kao spanać.

Upozorenje
Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u većim količinama mogu se javiti zdravstveni problemi kao što su  poremećaji varenja i težina u želucu.

Narodni nazivi – Crljena blitva, cveka, cvekla, cikla, crvena repa.

Advertisements
Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Povrće. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Cvekla Beta vulgaris ssp. esculenta L

  1. Повратни пинг: Cvekla je zdrava i treba je jesti | Lekovite biljke i začini

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s