BILJKE – LEK ILI OTROV

Upotreba biljaka u ishrani i lečenju stara je koliko i samo čovečanstvo. Čovek je postepeno uočavao lekovita svojstva biljaka. Upotreba biljaka za lečenje  zasnivala se na iskustvu s obzirom da čovek  nije imao saznanja o uzročnicima bolesti niti o tome koju bi vrstu biljke mogao i na koji način da se upotrebi za lečenje.  Primena lekova je postepeno izlazila iz empirijskog okvira i zasnivala se na naučno dokazanim činjenicama. Sve do pojave ijatrohemije u 16. veku, biljke su predstavljale osnov lečenja i profilakse.
Manji broj samoniklih biljaka ima veliku farmakološku i medicinsku vrednost, nešto veći broj osrednju, a najveći broj biljaka ima malu važnost za nau
čnu medicinu. U narodnoj medicini najšira je primjena druge i treće grupe biljaka.
Za medicinu i farmaciju prva grupa lekovitih biljaka je najvažnija. U prvu grupu spadaju: beli sljez, šumska paprat, velebilje, crna slačica, kičica, ražena glavica, mrazovac, tatula, naprstak, bunika, lan, kamilica, metvica, sve vrste kaćuna i kilavice, vrtni mak, petoprst, jagorčevina, krušina, ricinus, pasja ruža, kupina, crna zova, bela slačica, maslačak, majčina dušica, sve vrste lipe, podbel, dvodomna kopriva, odoljen, čemerika.
U posljednje vreme ovoj grupi su pridružene  nešto manje važne i značajne ljekovite biljke. Ima ih čak stotinjak. Tu grupu čine: kadulja, crni sljez, pelin, stolisnik, sve vrste bokvice i metvice, breza i brojne druge lekovite i ukrasne biljke, pojedino voće i povrće, začini, pojedine  industrijske biljke.
Naučnim istraživanjima brojnih biljaka dokazan je njihov pozitivan uticaj na zdravlje čoveka kako u cilju preventive, tako i u cilju lečenja različitih zdravstvenih poremećaja. Ipak sa lečenjem biljkama treba biti oprezan, jer mnoge biljke su toksične i štetne.

Advertisements
Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Zdravlje. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s