Čili Capsicum frutescens L

Botaničke i morfološke karakteristike

U porodici Capsicum ima  na stotine  vrsta  čili  paprika.   Raznolikog  su  oblika,  veličine, boje (najčešće  crvene  ili  zelene),  ukusa   i   ljutine.   Ukus čili  paprika  varira  od  blagih  do izrazito  ljutih,   zavisno  od   sorte. Ljutinu   čili   paprikama  daje   kapsaicin,  koji   je   najviše   zastupljen   u  središnjem delu  sa semenkama i belim pregradama.
Najpopularnije vrste su: kajene, habańeročipotlejalapeńoanaheim, ančo, poblanos i seranosi.

Hemijski sastav

Sveža crvena čili paprika je bogata β-karotenom (534 μg), luteinom i zeaksantinom (709 μg) i vitaminom C (143,7 mg%).  Sadrži relativno niske količine ugljikohidrata u svežem stanju u odnosu na čili papriku u prahu (8,8:55,0%), proteina (1,9:12,0%), celuloze (1,5:34,0%) i lipida (0,4:17,0%). Koncentracija eteričnog ulja je 0,76% u čijem se sastavu nalaze, između ostalih komponenti, cineol, linalol i limonen.

Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Začini. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s