Bosiljak – začinska biljka

Pradomovina bosiljka je Indija, a neki autori smatraju da potiče sa afričkog kontinenta. Pre oko 5500 godina poznavali su ga Egipćani o čemu govore ostaci biljaka pronađeni u piramidama. Predpostavlja se da je sa osvajanjima Aleksandra Velikog dospela u Makedoniju i Grčku. Prema nekim starim zapisima u područje srednje Evrope preneli su ga monasi u XII veku.
Danas je rasprostranjen na širem području Sredozemlja (Italija, Francuska, Maroko i Egipat), a u SAD najviše se uzgaja u Kaliforniji.

Opis biljke

Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od  30 do 80 cm. Ima razgranatu stabljiku. Listovi su jajolikog oblika i na kraju šiljasti, 1,5 do 5 cm dugi i do 3cm široki. Nalaze se na dugim peteljkama. U gornjem delu stabljike nalaze se brojni, sitni, beli, dvousnati cvetovi u obliku zvona.  Višebojni su, beli, ružičasti ili purpurni. Cela biljka je veoma aromatična i slatkastog ukusa. Plod je 1,5 do 2mm dug i omotan uvećanom čašicom.

Stanište

Bosiljak se uzgaja  u baštama. U južnim delovima Evrope uspeva kao samonikla biljka.

Hemijski sastav

Bosiljak sadrži veli broj jedinjenja  i to: eterično ulje (metilkavikol, linalol, metileugenol, estragol, kamfor),  tanine, saponine, ugljenih hidrate, proteine, vitamin A i vitamin C i kiseline.

Lekovitost

Za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom. Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lečenja upala (želuca, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokraćnih organa.Najčešce se primenjuje u obliku čaja.
Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćnih puteva, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene.

Upotreba

Upotrebljava se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i u kulinarstvu .Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim svetskim kuhinjama, naročito u italijanskoj i francuskoj kuhinji.

Narodni nazivi

Bosiok, bosilje, fasliđan, masliđan, bažilek, baselak, basilje, bašelak, bosilek, vasleđen, đen, mislođin, murtela, pitomi vesligen, faslidžan,  fesligen, fesliđan.

Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Začini. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Bosiljak – začinska biljka

  1. Повратни пинг: ZAČINSKE BILJKE SRBIJA – STATUS I POREKLO U TRGOVINI | agroekonomija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s