Bokvica

Neke vrste bokvice  se koriste kao lekovite od najranijih dana ljudske istorije. Potiču iz Evroazije. Arheološki nalazi svedoče da se bokvica koristila kao lekovito sredstvo još u rimsko doba u Velikoj Britaniji.
Razlikuju se muška (Plantago lanceolata), ženska (Plantago major) i srednja bokvica (Plantago media). To su višegodišnje biljke. Nisu otrovne.

Hemijski sastav

Svi delovi biljke sadrže heterozid aukubozid i fermente  (invertazu, emulzinzu, tirozinazu i koagulazu). U listu ima oko 4% tanina, pektina, limunske kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenkama ima sluzi, masnog ulja, proteina i šećera.

Lekovitost

Lekoviti deo biljke su listovi. Bokvica se koristi za lečenje rana i čireva, jer sanira upalne procese, pojačava lučenje tečnosti u plućima, a time uspešno deluje protiv kašlja, rastvara sluz, korisna je u lečenju bolesti mokraćnog mehura i čireva na želucu i crevima. Delotvorna je kod alergijskih reakcija prouzrokovanih  ubodom  insekata.

Advertisements
Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Zdravlje. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Bokvica

  1. Повратни пинг: МОГУЋНОСТИ ПЛАСМАНА ШУМСКИХ ПЛОДОВА, ЛЕКОВИТОГ И АРОМАТИЧНОГ БИЉА | agroekonomija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s