ECHINACEA Echinacea Moench

Ehinaceja potiče sa severnoameričkog kontinenta. Arheološkim iskopavanjima pronađeni   su dokazi da se biljka koristila unazad 500 godina. Smatra se da su je za lečenje koristili Indijanci i to protiv infekcija, za podizanje imuniteta, za saniranje rana na koži i posledica od uboda insekata i ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem XIX veka. Zahvaljujući  jednom  nemačkom  lekaru,  koji  je  proveo  mnogo godina sa  Indijancima severnoameričkog kontinenta.

Tri glavne vrste ehinaceje su:
• Echinacea angustifolia,
• Echinacea purpurea, latinskog sinonima Rudbeckia purpurea,
• Echinacea pallida.

Hemijski sastav

Ehinacea sadrži brojne lekovite sastojke. Hemijski sastav ove biljke obuhvata: polifenolna jedinjenja iz grupe fenilpropanoida (derivate kfene kiseline: ehinakozid, vetrbaskozid, des-ramnosilverbaskozid, cinarin, cikornu, hloorogensku i izohlorogensku  kiselinu i dr), flavonoida (luteoli,   kemferol, kvercetin, apigenin, izoramnetin), glikoproteine, polisaharide, poliacetilen, alkilamide, alkaloide kafene kiseline, polienske i poliinske amide, amine i ketone, inulin, vitamine (vitamin C, niacin, riboflavin), mineralne materije (hrom, gvožđe, mangan, selen i dr), eterično ulje (borneol, bornilacetat, germakren D, beta-kariofilen, kariofilenoksid i palmitinsku kiselinu.

Lekovitost

Različite vrste ove biljke ispitivane su u kliničkim uslovima, pa postoje dokazi o vrstama ehinacije, koje su lekovite, a koje ne. Prema istraživanjima u Nemačkoj delotvorne su isključivo vrste Echinacea purpurea i Echinacea pallida.

Lekoviti deo Echinacea pallida je koren, a Echinacea purpurea nadzemni delovi. Ehinaceja poboljšava imunološki sistem organizma (povećava proizvodnju antitela i leukocita u krvi), deluje protivupalno i zaceljujuće, zaustavlja infekcije i pospešuje proizvodnju tkiva, koja leče i zatvaraju kožne rane, leči opekotine, ekceme, upalu kožnih žlezda, ubode i ugrize insekata. Ekstrakt ove biljke deluje antiviralno, a laboratorijski (in vitro) dokazano je svojstvo uništavanja ćelija tumora. Upotrebljava  se protiv herpesa, gripa, upale sinusa i bolesti disajnih organa, upale prostate i mokraćnog mehura.Ehinacea je pouzdan čistač limfnih  ćelija i kompletnog krvotoka. Sastojci ove biljke blokiraju hijaluronidazu, enzim koji proizvode bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i dr., i koji oštećuje ćelijsku opnu i omogućava pristup bakterijama i virusima u ćeliju. Nekolko sostojaka ehinaceje utiču na imunološki sistem, jer povećavaju proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnca, limfocita i makrofaga, a povećavaju i produkciju interferona, koji je važan u imunoliškom lancu odbrane  organizma.

Advertisements
Овај унос је објављен под Lekovite biljke. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s