Ruzmarin – začin i dekoracija


Ruzmarin je mediteranska biljka. Najviše se koristi u kuhinji kao začin, ali poznat je i kao dekoracija za kićenje svatova.
Zimzeleni, mirisni listovi se koriste kao začin. Najčešće se ruzmarin kombinuje sa mesom, odnosno pečenjem.
Poznato je od davnina da ruzmarin ima i lekovita svojstva. Koristi se i u farmaceutskoj industriji.
Pozitivno utiče na želudac i creva, a dobar je i za detoksikaciju organizma. Koristan je za prevenciju nekih bolesti , a dobar je i za kosu. Smanjuje efekat starenja. Koristi se i za spravljanje kozmetičkih preparata.
Eterično ulje ruzmarina dobija se iz cvetova i listova.

Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Začini. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s