Brokoli Brassica oleracea L. Var.botrytis

Brokoli je poznat više od 2000 godina. Poreklom je iz istočnog Mediterana i Male Azije. Kultivisan je u staro rimsko doba.

Lekovitost

Brokoli je zbog svog specifičnog hemijskog sastava veoma korisna i delotvorna biljka u lečenju sledećih poremećajima zdravlja:

  • sprečava infekcije;
  • podstiče metabolizam ugljenihidrata i proteina;
  • jača rad muskulature  (važno za sportiste i rekreativce);
  • poboljšava imunitet;
  • jača srce i krvotok;
  • pomaže u prevenciji katarakte
  • ublažuje menstrualne tegobe;
  • pomaže kod uznemirenosti, razdražljivosti i nesanice.

Zbog bogatstva vlakana brokoli povoljno deluje na probavni sistem i ima i određena antimikrobna svojstva.
Brokoli sadrži sulfurafan koji podstiče prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želuca i debelog creva. Smatra se da je najsnažnija materija u preventivi i lečenju raka sulforafan. Ovo jedinjenje u molekuli sadrži sumpor, koji ima produženo delovanje. Sulforafan je otporan  na povišenu temperaturu, ali nije otporan na proces starenja biljke. Nakon 2 do 3 dana stajanja njegova koncentracija, a time i aktivnost naglo opadaju. On podržava antioksidativno delovanje tokoferola,  koenzima Q-10 pa se naziva i indirektni antioksidant. Po efikasnosti u preventivi i lečenju raka na prvom mestu je brokoli, zatim kelj i mladi luk i na kraju crveni kupus.

Narodni nazivi

Brokula, kaulin, kavulin, kalabrese

Advertisements
Овај унос је објављен под Povrće, zdrava hrana. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s