BELI JASEN Fraxinus excelsior L.


Opis biljke

Beli jasen je drvo visoko od 10 do 40 m. Listovi su naspramni, složeno perasti, sastavljeni od 7 do 13 uskih, po obodu nazubljenih, šiljastih, duguljastih listića. Cvetovi su bez cvetnog omotača, sakupljeni u metlice, crvenkasti, hermafroditni, muški i ženski. Plod je krilata orasica.

Hemijski sastav

Lišće blog jasena sadrže: manitol, inozitol, kvercetol, jabučnu kiselinu, eterično ulje, gume, flavonski heterozid, tanin, fitosterol i kumarinske heterozide idr. U lišću je količinski najzastupljenija linolenska kiselina (34% od ukupnog sadržaja masnih kiselina), zatim palmitinska (27%), linolna (9%), oleinska (7.5%), stearinska, arašidna (4% svake), miristinska i palmitoleinska kiselina (1% svaka) i jedna neidentifikovana kiselina (2%). U oljuštenom semenu ima oko 22% sušivog masnog ulja, oko 17% belančevinastih i drugih materija. U ulju ima nezasićenih masnih kiselina: oleinske, linolne i linolenske.

Lekovitost

Lekoviti delovi belog jasena su kora i listovi. Beli jasen je delotvoran kod sledećih poremećaja zdravlja ljudi:

  • upala žučnog mehura),
  • upala žučnih kanala,
  • čir,
  • crevna oboljenja,
  • dijareja (proliv),
  • bubrežna oboljenja,
  • reumatizam,
  • kožne bolesti.

Uz to, pospešuje znojenje, pomaže stvaranje i lučenje žuči, pospešuje zarastanje rana, pražnjenje creva, steže sluzokožu.

Narodna imena

Veliki jasen, ženski jasen, lučkojasen, luškui jasen, običan jasen, poljski jasen.

Овај унос је објављен под Lekovite biljke. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на BELI JASEN Fraxinus excelsior L.

  1. Повратни пинг: СТАЊЕ ШУМСКОГ ФОНДА БЕОЧИНA | agroekonomija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s