MALINA Rubus idaeus L.


Lekovitost

U lekovite svrhe koriste se mladi, dobro razvijeni listovi i vršni delovi izdanka i zreli plodovi. Tradicionalna medicina preporučuje da se redovno konzumiraju maline , jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet. Plod maline se koristi u naučnoj medicini kao sredstvo za izbacivanje tečnosti. Ekstrakt iz ploda aktivira pankreas na lučenje insulina pa time snižava šećer u krvi.

Malina se upotrebljava i za lečenje:

 • upale sluzokože;
 • upale ždrela;
 • kardio-vaskularnog sistema;
 • želudačno-crevnog sistema;
 • menstrualnih poremećaja;
 • hormonskih poremećaja;
 • avitaminoza;
 • ekcema;
 • virusnih upala.

U poslednje vreme se istražuje delovanje maline na maligne ćelije. Ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelija raka. Preventivno i suzbijajuće dejstvo ima i plod i čaj od lišća maline (i drugog jagodičastog voća: jagode, kupine i dr.). U terapiji malignih oboljenja maline nisu lek i ne mogu da ga zamene, ali su dobra zaštita od tih bolesti.
Intenzivna su, u poslednje vreme, istraživanja delovanja maline na ćelije kancera. Utvrđeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, ima višestruko dejstvo i na zdrav i na bolestan organizam. Rezultati dosadašnjih istraživanja potvrdila su da elaginska kiselina sprečava umnožavanje malignih ćelija; u određenoj koncentraciji potpuno stopira njihovu deobu. Ova kiselina formira komplekse sa toksičnim metalima i tako utiče na njihovo izlučivanje iz organizma. Ova kiselina blokira oštećenje DNK, odnosno ima antimutageno dejstvo. Utvrđeno je da elaginska kiselina ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološki odgovor organizma, odnosno, ne ubija ih.
Zamrzavanjem i termičkom obradom malina elaginska kiselina se ne uništava. U Americi se već prodaju zaleđeni i osušeni uzorci malina u vidu tableta. Džem maline je bogatiji elaginskom kiselinom od soka, jer sadrži semenke bogate ovom kiselinom.

Advertisements
Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Voće. Забележите сталну везу.

4 реаговања на MALINA Rubus idaeus L.

 1. Повратни пинг: ПРОИЗВОДЊА МАЛИНЕ У ФУНКЦИЈИ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА | agroekonomija

 2. Повратни пинг: АНАЛИЗА КЛИМАТСКИХ И ЗЕМЉИШНИХ УСЛОВА У ФУНКЦИЈИ ГАЈЕЊА МАЛИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ МАЛИ ЗВОРНИК | agroekonomija

 3. Повратни пинг: БОРОВНИЦA, БРУСНИЦA И МАЛИНA – ФИТОЦЕНОЗE – СТАРA ПЛАНИНA – МОГУЋИ ЕКОНОМСКИ ЕФЕКТИ | agroekonomija

 4. Повратни пинг: БОРОВНИЦA, БРУСНИЦA И МАЛИНA – ФИТОЦЕНОЗE – СТАРA ПЛАНИНA – МОГУЋИ ЕКОНОМСКИ ЕФЕКТИ « agroekonomija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s