Aronija crnoplodna Aronia Melanocarpa L.

Aronija  crnoplodna je introdukovana u Evropu  iz istočnog dela Severne Amerike. Poznavali su je Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali kao hranu i lek. Kao lek široko su bili korišteni i listovi i kora aronije.
U Evropi je aronija privukla pažnju, pre svega, zbog svoje lepote, jer su njeni beli cvetovi, jedni od najlepših cvetova grmolikih biljaka. Posebno čudesno su u jesen obojeni listovi aronije, koji blistaju u posebnoj crvenoj boji.

Opis biljke

Aronija je listopadni grm visine 1,5 – 3 m. Ima lepe krem bele cvetove po 30 u skupinama i šarene plamen crveno lišće. Plod su bobice, veličine graška, ljubičasto-crne boje, slatkasto kiselkastog i pomalo trpkog ukusa.

Hemijski sastav

Zreli plodovi aronije sadrže veliko količinu biofenola, tanina, flavonoida, antocijana, veliku količinu karotina,  minerale (kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor), vitamine (A,C,P, B9, B6, B2, vitamin E), tanine, celulozu, pektine.

Lekovitost

Lekoviti deo aronije je plod.

-poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene;
-pospešuje bolji rad štitne žlezde, poboljšava i reguliše izlučivanje njezinih hormona, te pomaže kod bolesti ove žlezde;
-čisti krv , pospešuje cirkulaciju krvi, smanjuje visoki krvni pritisak, smanjuje količinu šećera u krvi te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena;
-smiruje grčeve i bolove želuca, upalu sluznice želuca,  pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze;
-smiruje grčeve i bolove u crevima, upalu sluznice creva i zaustavlja proljeve;
-pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči, delotvorna je u lečenju jetre, kod upale žučnog mehura i žučnih kanala, žutice, žučnog  peska i žučnih kamenaca;
-dobar je antioksidans;
-štiti ćelije tela od oštećenja i kancerogene degeneracije;
-odstranjuju teške metale iz organizma;
-pospješuju zaceljivanje rana;
-usporava starenje organizma i kože;
-sprečava nastanak bora.

Upotreba

Od plodova aronije  mogu se pripremati osvježavajući voćni napici, rakija, liker, sirće, vino, džem, kompot, slatko. Plodovi aronije se mogu upotrebiti kao prirodna boja za žigove na mesu i  u proizvodnji pekarsko – poslastičarskih proizvoda. Plodovi se mogu osušiti i samleti pa kao brašno dodavati smesi za hleb, peciva i kolače.

Drugi naziv

Sibirska borovnica.

Napomena

Aronija nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu.

Овај унос је објављен под Voće. Забележите сталну везу.

6 реаговања на Aronija crnoplodna Aronia Melanocarpa L.

  1. spica3-CecaK каже:

    ukoliko zelite da je okusite mozete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane u vidu sirupa i soka🙂

  2. vlada каже:

    Hvala na ovako iscrpnim informacijama , pozdrav.

    • Snezana каже:

      Postavljam pitanje,a ne odgovor.Molim vas recite mi koliko dugo zivi biljka ARONIJA, niko o tome ne pise,pisukad radja ,u koje doba godine, ali niko ne pise o tome koliko godina zivi?UNAPRED HVALA,SNEZANA.

      • petre каже:

        dugogodisnja drvenasta grmolika biljka kao jedno stablo zivi dosta dugo najmanje 80 godina ali se brzo razmnozava kai izdanci mladikari iz korena tako da ako se dobro gaji i kroji za 10 godina moze ser dobiti najmanje 5000 novih grmova . ako se gaji za plod najbolje godine su od 8 do 40 godina sdarosti gde se dobivaju najbolje bobinke. to je ono naj jednostavno kazano .

  3. salih каже:

    Gde mogu nabaviti sadnice i po kojoj ceni?

  4. Ivana каже:

    Da li aronija gubi svoja svojstva ako se koristi zaledjena?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s