LIMUN Citrus medica L.

Još mnogo pre razvoja moderne faramakologije limun se koristio kao lekovito sredstvo. Antički pomorci su na svako daleko putovanje nosili sa sobom velike količine limuna, jer su znali da je ovo voće efikasno u lečenju skorbuta. Limun se koristio na Siciliji kao sredstvo za dezinfekciju vode.
Lemon se uzgaja svuda u različitim varijacijama. Razlike između novih varijacija su samo u spoljašnjosti, dok su njihova prehrambena svojstva i privredni značaj isti.

Opis biljke

Limun je višegodišnje, omanje drvo, visine od 3 do 6 m. Mladi izdanci i cvetni listići su ljubičaste boje. Cvetovi su beli, a sa vanjske strane ružičasti. Plod je je ovalnog do okruglog oblika, uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Žute je boje, a unutra bezbojan. Kora je blago hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložena je belom, sunđerastom ovojnicom, koja se zove albedo, koja nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja kao ukrasna biljka, ali uglavnom se uzgaja radi dobijanja plodova. Limun ima oko 57% jestivog dela, na koru otpada 40%, a na semenke oko 3%.
Jedno drvo, u idealnim klimatskim uslovima, može dati od 600 do 800 plodova godišnje. Uglavnom mu odgovara toplija klima. Svrstavamo ga u citrusno i južno voće.

Hemijski sastav

Plod limuna sadrži od 40 do 50% soka, žute boje, osvežavajućeg mirisa na loimonen i kiselog ukusa, do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera, masti (o,6%), kalijum (149 mg/100g), kalcijum (11 mg/100g), magnezijum (28 mg/100g) i začajnu koncentraciju vitamina C (51 mg/100g), vitamine B grupe, visoki procenat selena. Eterično ulje limuna je žuta tečnost s izrazitim mirisom na limun. Sastoji se pretežno od limonena (oko 90%).

Lekovitost

Lekoviti deo limuna je plod.Zahvaljujući limunskoj kiselini limun neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka,  povećava odbrambenu moć, usporava starenje, pomaže nervnom sistemu, izvanredno deluje na srce i bubrege, zatim, protiv gihta, reumatizma, hemoroida, protiv krvarenja otvorenih rana, neguje kožu. U novije vreme se primenjuje i limun dijeta za detoksifikaciju i mršavljenje.
Obzirom na kiselost limuna, treba istaći da ga moramo koristiti oprezno i umereno, jer može da izazove reakciju želudca na povećan unos kiseline, pogotovo kod osetljivih osoba.

Upotreba

Pasterizovani sok se upotrebljava kao dodatak piću i jelu. Koncentrat soka se obično koristi za dalju industrijsku preradu za gotova jela i pića. Limunova kora se koristi za proizvodnju kandiranog voća, esencije i pektina. Od semenki limuna se dobija ulje, a ostalo se prerađuje za stočnu hranu. Prečišćeno eterično ulje limuna upotrebljava se u prehrambenoj industriji (likeri, poslastice, konditorski proizvodi), farmaceutskoj, za spravljanje parfema, sredstava za ličnu higijenu i osveživača prostora, kao i sredstava za čišćenje i deterdženata.

Advertisements
Овај унос је објављен под Voće, Zdravlje. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s