KIKIRIKI (ARACHIS HYPOGAEA)

Kikiriki su koristili još stare Inke u svojoj ishrani. Stare Inke su uzgajale kikiriki pre 3.500 godina. Nakon toga su španski osvajači u 15. veku preneli kikiriki u Evropu. Međutim, neka istraživanja pokazuju da su i Kinezi pre svih uzgajali ovi neobičnu biljku.

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i Centralne Amerike odakle je prenet u tropska i subtropska područja Azije i Afrike, kao i u neke mediteranske zemlje Evrope; kultivira se u Indiji, Kini i zapadnoj Africi, u Bugarskoj, Španiji, Južnoj Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Makedoniji i dr. U našoj zemlji se gaji uglavnom na individualnim gazdinstvima (male površine).

Opis biljke

To je jednogodišnja, zeljasta biljka visine od 30 do 50 cm. Cvetovi su žute boje. Nakon oplodnje cvetne drške se produžuju napadno prema zemlji, ulaze oko 5 cm u zemlju, da bi se ispod zemlje razvili plodovi, u formi drvenastih čašica/mahuna, što je – jedinstven slučaj u biljnom svetu. Zato su i prozvani zemljanim orahom. U mahuni se formira 1 do 4 semenke. Kikiriki ima karakteristični, specifičan, veoma prijatan ukus.

Hemijski sastav

Kikiriki je veoma vredan plod, bogat proteinima (24-38%), ugljikohidratima, mastima, biljnim vlaknima, različitim mineralima i vitaminima (niacinom, tiaminom, vitaminom E i vitaminom K). Semenke sadrže 40-60% eteričnog ulja. U eteričnom ulju utvrđene su : linolna, cerotinska, behenska, laurinska, miristinska i arahinska kiselina, vitamin E i mnoge nealkaloidne materije.

Lekovitost

Kikiriki je jedan od najlekovitijih orašastih plodova:

  • smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljena;
  • umirujuće deluju na nervni sistem;
  • potpomže izlučivanje žuči;
  • pojačava potenciju;
  • poboljšava koncentraciju;
  • poboljšava memoriju;
  • poboljšava sluh;
  • koristan je kod jake iznemoglosti;
  • daje sjaj kosi.

Upotreba

Kikiriki ima široku primenu u prehrambenoj industriji (kikiriki maslac i ulje, brašno i pekarski proizvodi, grickalice, kolači,  i sl), u industriji kozmetike, farmaceutskoj industriji ( kreme, tonici), u proizvodnji sapuna, šampona, deterdženta, plastike, sjaja za cipele i metale.Kikiriki se koristi i u kulinarstvu za različite deserte i slatkiše, kao i u mnogim slanim jelima.

Vegetativna masa se koristi za ishranu stoke, koja je po hranljivoj vrednosti slična senu deteline.

Ulje kikirikija upotrebljava se za proizvodnju margarina, ribljih konzervi, u proizvodnji čokolade, a sve veću primenu nalazi u proizvodnji keksa i finog peciva.

Narodna imena

Arašid, arahis, arašidi, zemljani orah, zemni orah, zemno orašče, kitkiritki .

Hemijski sastav kikirikija

Овај унос је објављен под Lekovite biljke. Забележите сталну везу.

2 реаговања на KIKIRIKI (ARACHIS HYPOGAEA)

  1. Повратни пинг: PROXIMATE COMPOSITION OF THE GROUNDNUT (ARACHIS HYPOGAEA) SAMPLES | agroekonomija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s