Reiši pečurka (Ganoderma lucidum)

Reiši je najpoznatija lekovita gljiva Dalekog istoka. U Japanu je zovu Reiši, u Kini Lingći.

Ova pečurka je drvenasta pa se zbog toga ne koristi u kulinarstvu. Od reiši pečurke, njenih spora i micelijuma prave se u industriji injekcije, tablete, sirupi, tinkture i praškovi, a makrobiotičari je koriste za pripremu čaja.

Lekovitost reiši pečurke

Reiši se može uzimati svakodnevno. Dokazano je da redovno, dugotrajno konzumiranje ove pečurke nema  neželjenih delovanja na ljudski organizam.

Od reiši pečurke se pripremaju čajevi i razni lekoviti preparati.

U poslenjih 20 godina intenzivno se istraživalo delovanje Ganoderme Lucidum preparata. Dokazano je da ova pečurka utiče pozitivno na:

  • Neurosteniju;
  • Nesanicu;
  • Kijavicu;
  • Hepatitis;
  • Hronični bronhitis;
  • Regeneraciju jetre;
  • Poboljšanje imuniteta;
  • Cirkulaciju
  • Snižavanje visokog krvnog pritiska;
  • Smanjenje negativnog holesterola;
  • Sprečavanje srčanih oboljenja i infarkta.

Danas se u svetu koriste polisaharidi ove pečurke kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora.Ganodermna kiselina izuzetno je delotvorna kod raznih vrsta alergija. Pečurka je prirodni antibiotik; deluje antivirusno i antibakterijiski. Reiši pečurka je  snažan antioksidans pa je korisna  i kod osoba sa povećanim naporima kao što su ronioci, sportisti, planinari i dr.

Advertisements
Овај унос је објављен под zdrava hrana, Zdravlje и означен са , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s