Kopriva – čaj od koprive

Kopriva Urtica dioica L. Kopriva se prvi put pominje u I veku. Upotrebljavala se za čišćenje organizma i kod opšte slabosti. Grci su koristili koprivu protiv reumatskih bolova. Kopriva se primenjuje od davnina, ali i danas se koristi u narodnoj medicini. Osobine biljke Naraste do 80 cm, listovi su srcoliki, nazubljeni i prekriveni dlačicama. Cvetovi su sivozeleni, viseći. Kopriva nije baš omiljena biljka, jer ume da bude neprijatno, ako dodjemo u kontakt sa koprivom u prirodi. Izaziva reakciju na koži, crvenilo i peckanje. U ishrani je potpuno bezopasna i lekovita. Izreka Poznata narodna izreka vezana za koprivu je ’’neće grom u koprive’’. Berba Kopriva se bere od juna do septembra. Lekovita svojstva Sadrži minerale (gvoždje, kalcijum, kalijum, fosfor), vitamin c, provitamin a, hlorofil. Sadrži i flavonoida, triterpen, sterol i druge sastojke. Koristi se u narodnoj medicini, ali i u kozmetičke svrhe. Koristi se kod reume, za izmokravanje, za podsticanje mlečnosti kod dojilja, kod slabokrvnosti. Od nje se prave preparati protiv opadanja kose. Kopriva može da se koristi i u ishrani, ali jako retko se koristi. Neopravdano je zapostavljena. Može se pripremati na više načina. Recimo kao spanać. Od koprive se pravi i čaj, proja i čorba od koprive. Čaj od koprive Ako su suvi listovi prelijte ih kipućom vodom, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Zatim procedite i pijte više puta dnevno. Ako su mladi listovi onda ih kuvajte 15 minuta, procedite i pijte čaj više puta u toku dana. Čaj se može piti do mesec dana. Čaj je dobar za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, kod upale mokraćnih puteva, pročišćava krv, deluje pozitivno na kožu, čisti lice od akni, dezinfikuje usnu šupljinu, leči infekcije usta i desni.

Pogledajte još i kako da napravite sok od koprive

Овај унос је објављен под Lekovite biljke. Забележите сталну везу.

22 реаговања на Kopriva – čaj od koprive

  1. Повратни пинг: Čičak veliki Arctium lappa L. | Lekovite biljke i začini

  2. Повратни пинг: SVOJSTVA TRNJINE (Prunus spinosa L) SA STARE PLANINE1 | agroekonomija

  3. Повратни пинг: IVANJSKO CVEĆE Galium verum L. | Lekovite biljke i začini

  4. Повратни пинг: КОРИШЋЕЊЕ ДИВЉЕ ФЛОРЕ И ФАУНЕ У СРБИЈИ – МОГУЋНОСТИ И ОГРАНИЧЕЊА | agroekonomija

  5. Повратни пинг: JAGORČEVINA PROTIV NESANICE Primula officinalis L. | Lekovite biljke i začini

  6. ZORICA каже:

    PROBAJTE PROJU SA KOPRIVOM, PA OSTAVITE SVOJ KOMENTAR NA MOJ MEJL.

  7. Повратни пинг: DIVLJA JABUKA Malus communis L. | Lekovite biljke i začini

  8. Kopriva каже:

    Mislim da je previše 1,5 l čaja dnevno. Ne znam može li da šteti, ali nema potrebe toliko piti, jer ćeš sigurno i sa manjom količinom imati isti efekat. Ostavi malo mesta i za vodu.

  9. Повратни пинг: Biljke diuretici | Lekovite biljke i začini

  10. Повратни пинг: MAJČINA DUŠICA Thymus serpyllum | Lekovite biljke i začini

  11. Повратни пинг: ШУМСКИ ПЛOДOВИ МAЛOГ ЗВOРНИКA | agroekonomija

  12. Cajevi каже:

    Caj od koprive je vrlo dobar protiv kamena i peska u bešici, probajte.

  13. meni treba neka biljka protiv opadanja kose …da li bi mi kopriva pomogla i kako da je koristim????

    • daniel todic каже:

      pozdrav. zanima me, caj od koprive, ako je zeleno mlado lisce citao sam da ga niposto nesmemo kuhati nego sam preliti vrucom vodom jer ako ga kuhamo izgubi svoju vrednost, a ovdje citam da treba kuhati 15 minuta pa sad mi nista nije jasno kako je pravilno?

  14. Ognjen Mikic каже:

    Da li se može kupiti seme koprive i gde?Hvala

  15. Gordan Nestorovic каже:

    Ja licno koristim koren koprive i mogu da kazem da vredi.Znaci koren koprive se opere i stavi u flasu sa blagom komovicom odstoji 10-15 dana i masira se teme glave.

  16. Srbojlub каже:

    Berem koprivu, meljem, a onda sa medom konzumiram za malokrvnost i cirkulaciju.Jako uspešno

Постави коментар