Piment ili Najkvirc


Piment je suva, nezrela bobica zimzelenog drveta Pimenta Dioica.
Piment ili najkvirc je začin sličan biberu, ali ima nešto oštriji ukus i miris.Začin se dobija sušenjem. Ove bobe su male, tamno smeđe kuglice, malo veće od zrna bibera.  Piment ima prodoran miris.  On nije  mešavina raznih začina, ali svojim ukusom podseća na mešavinu klinčića, cimeta i muskatnog oraščića. Gaji se u Meksiku, zapadnoj Indiji i Jamajci.
Ovaj začin upotrebljava se na Jamajki u supama, gulašima i kari jelima. Također se koristi za kiseljenje, začinjene čajeve, kolače te druge slatkiše. Koristi se i za turšiju, kobasice, pikantne umake, marinade, riblje i druge čorbe.
Saznaj još o pimetu na strani Pimet

Овај унос је објављен под Začini. Забележите сталну везу.

Постави коментар