Smokva | Virusne bradavice | Uklanjanje bradavica

Smokva

Smokva (Fikus carica) je razgranata drvenasta biljka. To je niskorastuće drvo sa karakterističnim zelenim listovima i ukusnim plodovima. Raste u divljini, ali se i uzgaja, naročito u oblasti Mediterana. Može da uspeva i u našim krajevima. Ipak dešava se da usled oštre zime smrzne, pa je treba zaštititi. Sadi se kao ukrasna biljka, ali i zbog plodova.
Smokva se jede u svežem stanju, ali i sušena. Sušena smokva je obično na trepezi za vreme praznika i slava. Kod nekih osoba smokva izaziva burne, alergijske reakcije, te treba biti na oprezu.
Plod smokve u svežem stanju ima veoma malo kalorija, ali sadrži dosta korisnih vitamina i minerala koji su neophodni čovekovom organizmu.
Smokva povoljno utiče na varenje, leči kožna oboljenja, čisti organizam, dobra je i protiv starenja, celulita, a smirujuće deluje i kod napetosti i stresa.

Virusne bradavice

Ne retko se kod dece i odraslih pojavljuju bradavice. Često na rukama i prstima, ali mogu i na drugim delovima tela, kao vratu, licu i pazuhu. Bradavice se pojavljuju na koži, kao benigne promene, jer se ogranizam čisti. Bradavice su obično virusne i mogu da se prenose. Treba ih ukloniti iz zdravstvenih i estetskih razloga.
Bradavice mogu biti:
– verrucae vulgaris- virusne bradavice koje se mogu pojaviti svuda po telu
– papilomi- se pojavljuju obično na vratu, preponama i pazuhu
– kondilomi- to su bradavice koje se javljaju u oblasti polnih organa
– verucae plane- virusne bradavice koje se pogavljuju na licu, stomaku ili grudima
– molluscum contagiosum- virusne bradavice u obliku mehurića, koje se brzo šire, a najčešće se i ne povezuju sa bradavicama

Uklanjanje bradavica

Danas se koriste razne metode za uklanjanje bradavica. Od mazanja različitim kremama i melemima, do hirurškog uklanjanja. U novije vreme se koriste metode spaljivanja bradavica laserom, smrzavanje tečnim azotom i uklanjanje radotalasima.  Svakako treba otići kod lekara po savet i dijagnozu.
Postoje i druge, stare metode za uklanjanje bradavica, koje su se još od davnina pokazale dosta efikasne. Mleko od smokve ili sok od smokve se koristio od davnina za uklanjanje bradavica. Naime kad se odlomi list smokve sa drveta ili sam plod, videćete na tom mestu beli sok ili mleko. Sa tim treba mazati bradavicu 2 puta dnevno. To treba ponavljati svakodnevno dok se bradavica ne osuši i nestane. Naravno, ovaj način se ne može koristiti za otklanjanje bradavica na svim delovima tela, kao na primer oko očiju i sl. Problem jeste u tome što svako od nas nema drvo smokve u svom dvorištu, ali uklanjanje bradavica smokvinim mlekom uspeva.

Pročitajte još: Uklanjanje polnih bradavica

Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Prirodni lek, Zdravlje и означен са , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

10 реаговања на Smokva | Virusne bradavice | Uklanjanje bradavica

  1. Wojciech каже:

    Znam, ja sam tako, pre destedak godina, uklonio bradavicu sa kažiprsa.
    Ovog leta sam takođe otklonio „virusnu bradavicu“ ispod oka. Nisam znao da je to područje osetljivo… mesto je poplavilo, i to je trajalo 3-4 dana, ali je kasnije bradavica otpala.
    Pozdrav! 🙂

  2. makarone каже:

    Hvala na ovom korisnom savetu oko uklanjanja sitnih virusnih bradavica smokvinim mlekom. 🙂

  3. Tamaris_Vesna каже:

    Fantastičan tekst i jako ali jako koristan tekst.

  4. Saša каже:

    Probao sam da skinem bradavicu sa očnog kapka smokvinim mlekom. Izgledao sam kao bokser par dana :-), a bradavicu imam i dalje 😦
    Pozdrav

  5. Milan каже:

    Verrumal gel, 13 ml pakovanje, cena: 8e, proizvodi se u Madjarskoj, proizvodjac Almirall. Bradavice sam imao nadlanu leve ruke i na prstima iste (u pitanju su bile tvrde bradavice nalik zuljevima). Koristio sam tecni azot, mleko maslacka, mleko smokve, opnicu iz jajeta, i nista od toga mi nije pomoglo. Lekarka mi je prepisala Verrumal gel i nakon 7-10 dana koriscenja bradavice su se osusile i nestale! Osecaj zadovoljstva vam necu opisivati jer je neopisiv. Gel se tesko nabavlja jer se kupuje samo uz recept u Madjarsko (meni je pomogao drug cija je prijateljica poznavala farmaceutkinju pa je kupila lek bez recepta – srpska posla :D). Nakon dve godine bezuspesnog lecenja uspeo sam da se resim bradavica za 10 dana.
    Nesto o gelu – bezbojni lak u bocici slicnim lakovima za nokte ali znatno guscim. Maze se 2-3 puta dnevno ali iskljucivo na predeo bradavice. Izuzetno je jakog mirisa i omogucava susenje bradavica. Meni su bradavice bile jako tvrde kao zuljevi, pa sam ih morao iglicom malo raskopati i skinuti taj povrsinski sloj grube koze kako bih gel mogao staviti u samo „grotlo“. U procesu isusivanja stvara se povrsinski sloj (film) koji je malo sjajan ali ne i jako upadljiv kao sto je to slucaj kod mazanja mlekom maslaska ili srebro-nitratom (u tim slucajevima povrsina bradavice je bila crna, verovatno zbog oksidacije, sto je i estecki bilo ruzbo videti).
    Nakon skinutih bradavica sa ruke, uspeo sam da se resim i dve visece bradavice (jedne u predelu pazuha i druge na kuku iznad karlicne kosti).
    Znajuci sa kakvim se mukama i razocarenjima susrecete u pogledu lecenja bradavica, smatrao sam ovo ne samo zeljom da pomognem, vec i nekom vrsto obaveze.
    Pozdrav svima, zelim vam brzo ozdravljenje! 🙂

  6. boban каже:

    u hrvatskoj ga zovu rosopasa/neznam sta je kod nas/ kosta30kuna radi super.2cena bijelog/prpl/luka ,1do 2 sup.kas/ prirodno jabukovo sirce,dobro istucati ,ili izgnjeciti ,staviti na bradavicu I pokriti flasterom sto duze to bolje.Treba sve probati jer nijedan organizam nije isti.Duck tape/siva samoljepljiva traka /osjeci komad I prekriti bradavice,drzati sto je moguce duze stim da ruke moraju biti suve.Nezaboravite da su zarazne I dobro bi bilo popraviti ,podici na visi nivo imunitet I ocistiti organizam od toxina /detox caj/ stim da prvo uradite ciscenje debelog crijeva.Za kompletno ciscenje organizma potrebno je 14 dana sto je veoma bitno uraditi jednom godisnje.

Постави коментар