Lubenica ili bostan

Lubenica vodi poreklo iz centralnih i južnih predela Afrike. Smatra se da joj je domovina pustinja Kalahari. U perifernim oblastima ove pustinje i danas postoje divlje forme ove biljke. Po crtežima na zidovima starih grobnica u Egiptu zaključeno je da je prvo bila preneta u tu zemlju, a zatim se postepeno širila u druge krajeve. U Kinu je dospela u X veku p.n.e. Prilikom osvajanja Balkanskog poluostrva Turci su preneli lubenicu u naše krajeve.
Mnogi lubenicu svrstavaju u voće, verovatno zato što je slatka, ali to je pogrešno. Lubenica je povrće.

Kako izabrati najbolju lubenicu?

Postoje brojni načini i saveti kako da se izabere najbolja lubenica. Nekima je znak zrelosti tup zvuk pri kuckanju po kori, nekima karakteristično pucketanje kad se plod pritisne rukom, nekima boja i oblik peteljke itd. Bez obzira na način izbora važno je da se ne kupuju meki i oštećeni plodovi, prezreli i nedozreli, jer oni nisu slatki i aromatični u dovoljnoj meri. Pošto brzo gube svežinu  kada su direktno izloženi sunčevim zracima,  treba birati one, koje se nalaze u hladu. Najbolje je imati svog prodavca lubenica, kod koga kupujete redovno. On će vam zasigurno izabrati dobru lubenicu, jer očekuje da mu dodjete ponovo.

Priprema za konzumiranje i korišćenje lubenice

Lubenicu treba servirati dobro rashlađenu. Najčešće se seče u kriške i da bi se proces rashlađivanja ubrzao, svaku krišku umotati u foliju i odložiti u frižider. Može se kratko staviti u zamrzivač, ali treba imati u vidu da niske temperature nepovoljno utiču na ukus i izgled.
Serviranje svežih kriški lubenice nije jedini način korišćenja. Naime, mogu se specijalnom kašičicom vaditi kuglice ili seckati kockice od lubenice i u toj formi konzumirati, a mogu se kombinovati s drugim voćem u voćnoj salati, frapeu i raznim drugim poslasticama.Koristi se i kora lubenice za pripremu veoma ukusnog slatka. Sitne, zrele lubenice mogu da se stavljaju i u turšiju.

Za šta je dobra lubenica?

Kada je leto i velike vrućine, a vi stižete kući preznojeni i dehidrirani, nema ništa što će vam prijati više od rashladjene lubenice. Lubenica je dobra za rehidraciju i “vraća vas u život“  zbog toga što ima preko 90% tečnosti i slatka je. Lubenica je zdrava i za bubrege.

Овај унос је објављен под Lekovite biljke, Povrće, zdrava hrana, Zdravlje и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.

2 реаговања на Lubenica ili bostan

  1. Pogled u Nebo каже:

    Da li je lubenica zrela može da se odredi pri berbi. Ako se drška lubenice suši, onda je to znak da je plod zreo i da je biljka u fazi da zreo plod odbaci. Tako bar ja biram zrelu lubenicu.
    Slatka lubenica je domaća lubenica, tj. nekalemljena, mala lubenica kao na slici gore.
    Sve ostalo je više biznis nego lubenica.

  2. Повратни пинг: LUBENICA – POVRĆE ILI VOĆE | agroekonomija

Постави коментар