Slatkovodne ribe

Upoznajte bolje slatkovodne ribe Dunava i Save. Ako shvatimo kakvim bogatstvom raspolažemo, možda ćemo se savesnije odnositi prema našim rekama.

Smudj

Smudj je grabljivica, što znači da se hrani drugim vrstama riba. Mlade jedinke se hrane larvama insekata i ribljom ikrom. Sa godinu dana već počinje da se hrani drugim ribama.
Smudj voli kamenjare i brzake, voli čistiju vodu sa više kiseonika. U zagadjenoj i zamućenoj vodi bez kiseonika smudj ugine prvi od svih vrsta.
Meso smudja je izuzetno ukusno i on je najcenjenija riba sa ovih prostora. Osim u ishrani cenjen je i u sportskom ribolovu. Lovi se najbolje na kedera (živu ribicu), ali može i na varalicu. Najlakše ga je uloviti rano ujutro ili u sumrak, pa čak i noću.
Smudj ima veliko ledjno peraje prekriveno bodljama, na taj način odvraća druge grabljivice. Zbog toga treba biti oprezan i kad se čisti riba.
Smudjevi mogu dostići dužinu do 1 m i biti teški oko 15 kg. Polnu zrelost dostiže sa 4 do 5 godina.

Štuka

Štuka je zastupljena u našim nizijskim rekama i ponekim jezerima. To je pravi predator medju ribama. Omiljena hrana su joj druge ribe, ali i sopstvena vrsta. Prilikom napada na plen ima izuzetno ubrzanje, ali ako ga ne uhvati, ubrzo staje i ne troši snagu. Štuka voli da se zavlači u bare i kanale. Plen često lovi u plitkoj vodi. Zauzima mesto na dnu i staloženo čeka svoj plen. Telo joj je vretenasto, a usta u obliku pačijeg kljuna. Obzirom na svoje prirodne predispozicije, može da proguta prilično krupan plen u odnosu na svoju veličinu. Ima oštre zube pa se treba paziti prilikom skidanja ribe sa udice ili čišćenja. U našim uslovima može da naraste do 15 kg i dostigne 40 godina starosti. Najčešće se lovi na varalicu i živu ribicu. Takav predator kad je gladan ne bira mnogo. Poznato je da je privlači crvena boja, pa se često koristi crvena varalica. Pravi doživljaj sportskog ribolova je borba izmedju ribolovca i štuke na udici. Ne retko se dešava da štuka odnese pobedu i otkači se ili čak pregrize najlon svojim oštrim zubima.

Som

Som je najveća slatkovodna riba u Evropi. Kod nas su ulovljeni primerci težine oko 100 kg. Som se prepoznaje po brkovima, malim očima i velikoj glavi. Voli da se kreće po samom dnu rečnog korita. Hrani se veoma raznovrsno. Pravi je svaštojed. Kod nas se najčešće lovi na tradicionalan način, tj. bućkanjem. Alat koji se za to koristi je bućka. Naime, bućkom se udara po vodi, što budi soma, koji se tako podiže sa dna i u potrazi za hranom grize mamac. Alasi koji love soma moraju biti opremljeni adekvatnim priborom i čamcem. Som se lovi na rovca, žabu, glistu, pijavicu i sl.

Šaran

Šaran je riba koja je omiljena pre svega za sportske ribolovce, ali i na trpezi, zbog kvalitetnog mesa i pristupačne cene. Šaran može biti divlji i uzgajani. Dosta se gaji u ribnjacima, jer je isplativa proizvodnja šarana zbog brzog prirasta. Šaran ima krupnu krljušt i velike i oštre kosti. Lovi se na kukuruz, rovca, duboka, glistu i razne valjke i mešavine. Lov na šarana može biti dubinski i na plovak. Pribor za ribolov šarana je specifičan. Zahteva snažniji štap, jači najlon i posebnu udicu. Sve mora biti adekvatno snazi koju šaran ima. U divljini može da naraste i do 40 kg. Stanovnik je ravničarskih reka i jezera. Voli mirniju vodu sa dosta kiseonika.

Овај унос је објављен под Riba, Ribolov, zdrava hrana и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Постави коментар